Kunst en krachtplaats voor on-gebroken vrouwen – Online jaargroep

Creativiteit en kunst zijn altijd een onderdeel geweest in het leven van Annemieke. Haar vader had een schildersezel in de woonkamer staan en het rook er altijd naar olieverf. Hij speelde in een orkest op trompet en hield van artistieke dingen in zijn leven. Haar moeder speelde ook al jong muziek, maakte kleding, had oog voor kleur en detail en ging op latere leeftijd aquarelleren. De creativiteit was van jongs af aan een uitingsvorm met liefde voor muziek, dansen, natuur, schrijven, gedichten maken, tekenen en vrij vormgeven in beeld. De muze van de ziel is er altijd geweest in haar leven.

Als psycholoog in de reguliere GGZ gaf Annemieke haar cliënten steeds vaker de ruimte om creatief te zijn. Soms in de spreekkamer, buiten met de camera in de natuur of met een opdracht thuis. Dat gaf diepgang aan het herstelproces. Toen zij bijna tien jaar geleden een ruimte creëerde aan huis, was creativiteit direct een onderdeel van de therapie. Schrijven, foto’s maken, collages maken, met stof werken, tekenen of schilderen; intuitief gaf zij een huiswerkopdracht mee om uiting te geven aan pijn of de aan roep van de ziel. Ze raakte geïnspireerd door het boek ‘Your brain on art’ dat geschreven is door Susan Magsamen en Ivy Ross. Hierin kreeg zij bevestigd dat kunst en esthetiek het brein herschrijft en de geheime toegang zijn tot nieuwe synaptische connecties. Kunst blijkt heilzaam voor gedragsverandering, verandering in denkpatronen en voor de bevordering van lichamelijk en geestelijk welzijn.

Dit jaar opende zij haar Atelier d’Annemae dat geboorte kreeg door haar art & healing collega’s in het buitenland. Het idee ontstond om een online jaargroep te starten met vrouwen die vanuit kunst en kracht na trauma, verlies, moederpijn en dochterrouw hun on-gebrokenheid vorm willen geven. De groep vrouwen die zich zullen aanmelden, komen vanaf september eens per maand online samen. Elke maand zal er een creatief thema zijn waar vanuit gewerkt zal worden. Daarnaast staat er een inspirerende vrouw centraal. We combineren in de les de creativiteit met gezondheid en vitaliteit. Alle vrouwen zullen hier thuis op hun eigen unieke wijze mee verder gaan. En na negen maanden – rond de zomer 2025 – zal de groep samenkomen voor een expositie van al het werk dat gemaakt is.

Wie kunstzinnige interesse heeft en zich wil aanmelden – of eerst informatie wil ontvangen – kan hieronder een mail versturen. Alle vrouwenthema’s zullen in veiligheid en integriteit een ‘sacred space’ krijgen. Jouw muze is welkom.

Making art and beholding it are some of the most meditative practices and it is that space where many possibilities arise.

Sharon Salzberg
TijdDataAantal deelnemers
Zondag via Teams 10:00 – 12:00 uur8 sept 6 okt 3 nov 15 dec 12 jan 9 feb 9 mrt 13 apr 4 mei (jun expositie)12 vrouwen

Inschrijfformulier