In stilte de natuur ervaren; vrij van oordeel mogen zijn wie je bent

Dochters met dochterrouw, met een ander verlies of ingrijpende ervaringen vertellen vaak dat ze de verbinding kwijt zijn geraakt met hun gevoelsleven. De aandacht zit voornamelijk in het denken, piekeren, plannen en reflecteren op zichzelf en op het leven. En dat is niet leven, dat is eigenlijk overleven. Thuiskomen in je lijf en je ware natuur belichamen, vraagt om nieuwe verbindingen te maken met jezelf en de wereld om je heen. De aarde is ons bestaan; zij voedt ons, verbindt zich met ons, biedt bescherming en inspiratie. Veel kunstenaars en schrijvers kiezen ervoor om in de natuur tot nieuwe inspiratie te komen. De natuur is voeding voor de ziel.

Voor verbinding met jezelf en de natuur om je heen is stilte nodig. Praten houdt je in je hoofd, stilte biedt je juist de mogelijkheid om je te verbinden met de aarde onder je voeten. We maken gebruik van alle zintuigen; voelen, zien, horen, ruiken, proeven en ervaren van de energie van de natuur. Tijdens de aanwezigheid ga je je eigen ritme voelen en je eigen trilling ervaren; van rust of onrust. Door de verbinding met de zintuigen helpt de natuur je om van binnenuit weer in balans te komen.

Bij natuur therapie ga je als onderdeel van het behandeltraject samen met Annemieke en haar hond de natuur in. Dat kan op een afgesproken plek zijn in het bos, op de hei, in het natuurgebied, in het park of aan het water. Honden leven in een roedel en zijn uit op balans en harmonie. Wanneer je wandelt in de roedel voelen de honden haarfijn aan wat er gebeurt. In het contact met hen kunnen ze je helpen om te aarden en te herstellen. Zowel dieren als de natuur zijn oordeelloos. Dat ervaren is het begin van je herstel.

Wanneer het door weersomstandigheden niet mogelijk is om naar buiten te gaan, wordt de natuurtherapie in de praktijk in een andere vorm gegeven.

We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft.

Friedrich Nietzsche