2-daagse Workshop ‘Het helen van de moeder-pijn’

Veel vrouwen ervaren in meer of mindere mate pijn in de relatie tot hun moeder. Het kan voortgekomen zijn uit een gemis, onbegrip, de afwezigheid van een moeder of juist een overbeschermende moeder. De relatie met haar werd gevormd door hoe je als kind welkom werd geheten. De hechting die plaats heeft gevonden met jouw moeder vormde de basis van jouw leven. Van nature reiken we als kind uit naar onze ouders, met als voedingsbodem onze moeder. We zoeken oogcontact, warmte en liefdevolle aanraking. Wanneer we ontvangen worden, liefde en geborgenheid hebben ervaren, vormt zich een veilige hechting tussen moeder en kind. Echter, een onderbroken uitreiking betekent dat we als kind ons niet meer op onze moeder richten om te krijgen wat we nodig hebben. Het basisvertrouwen gaat verloren. Wanneer we ervaren dat onze moeder geen of onvoldoende voeding voor ons heeft, reiken we niet meer uit. We trekken ons terug en verliezen de verbinding met onze ziel en verbinding met de ander. Dit beïnvloedt hoe we staan in een liefdesrelatie, werkrelatie, in de relatie tot onze eigen kind(eren) of tot het verloren ouderschap.

Het helen van de moeder-pijn vraagt om bereidheid te kijken naar jouw eigen welkom en hoe dat jou heeft gevormd in wie je nu bent geworden en hoe je in het leven staat. Vanuit een gemis, een onvervuld verlangen of in sommige gevallen trauma leer je je eigen innerlijke moeder te zijn om de relatie tot jouw moeder-pijn te veranderen. Welke belemmerende overtuigingen zou je willen loslaten? Wat heb je nodig om als dochter, vrouw, moeder vrij in het leven te staan en te doen wat je altijd al graag had willen doen? Wat weerhoud jou hiervan? Wat heb je nodig om los te komen van de beperkende band met haar, ook als zij niet meer in leven is?

Tijdens deze tweedaagse workshop zet je een eerste stap in aanvaarding van wat was, zodat je terug kunt keren naar ‘het verloren land’: jouw geboorteplek. Om vanaf deze eigen plek weer uit te kunnen reiken naar het leven. Het masker kan af, of gedeeltelijk af. Jouw eigen gezicht wordt zichtbaar, jouw eigen stem wordt hoorbaar, jouw eigen dans wordt gedanst. Voor de ontwaakte dochter en vrouw ligt de sleutel in het omarmen van de tekortkomingen van je eigen moeder en je opnieuw te verbinden met de moederlijn achter je. Verbinden met de moederlijn betekent levenskracht ontvangen en je moederpijn helen. Zo kun je je innerlijke moeder aan het woord laten komen en jezelf leren voeden met onvoorwaardelijke liefde.

Mijn moeder is mijn naam vergeten, mijn kind weet nog niet hoe ik heet. Hoe moet ik mij geborgen weten?

N.M. Min
Startdatum/tijdLocatieAantal deelnemers
Zondag 14 februari en 14 maart 2021 van 14:00 – 16:00 uur Body & Mind centrum – Hilversum4 vrouwen
Donderdag 20 mei en donderdag 17 april 10:00 – 12:00Body & Mind centrum Hilversum4 vrouwen
€ 95,00 p.p.

Inschrijfformulier