Yoga therapie is tijdens een behandeltraject vaak wenselijk en kan daardoor onderdeel van je herstelplan zijn. Wanneer je lichamelijke en geestelijke klachten hebt als gevolg van vermoeidheid door een continue overleeftoestand, chronische spierspanning als gevolg van trauma of verlies, dan merk je vaak dat je bewustzijn meer in je hoofd dan in je lijf zit. Weer bevriend raken met je lichaam vraagt om zorgvuldigheid, zachtheid, geduld en aandacht. Een gespannen lichaam kan niet rustig ademen. En een lichaam dat onvoldoende beweegt, kan ook geestelijke spanning niet kwijt. Je blijft in een vicieuze cirkel van spanning in je lichaam en geest zitten.

Voor lichamelijk en geestelijk herstel is het heilzaam om het centraal zenuwstelsel van sympathisch (vechten, vluchten, verstijven en verlammen) naar parasympatisch te brengen. Dat wil zeggen dat je vanbinnen kalmeert, je hartslag en adem rustig worden, spieren ontspannen, de buik ontspant, stoelgang verbetert, breinactiviteit tot rust komt. Veiligheid is de basis voor elk mens om in deze ontspannen toestand te kunnen komen. In yoga therapie wordt o.a. gebruik gemaakt van de polyvogaal theorie, ademoefeningen, fysieke oefeningen op de stoel, staand of op de grond, meditatie, visualisatie en stilte.

Veel mensen hebben niet geleerd emoties en gevoelens te reguleren. Vaak vlucht je dan in manieren om te verdoven, zoals tv kijken, alcohol, afleidingen in Social media, snoepen, kopen etc. Dit geeft een tijdelijke verlichting. Echter, de oorzaak van overmatige spanning en mentale klachten gaat niet weg. Yoga therapie biedt je de mogelijkheid om via de wijsheid van het lichaam pijn, verdriet, trauma en verlies de ruimte te geven, het lichaam te reguleren om zodoende los te komen van chronische stress-responsen. Hierdoor kan stap voor stap de levensenergie weer vrij stromen. Door deze vrije stroom ga je je vitaler voelen en komt er ruimte voor inspiratie en creativiteit vanuit jouw eigen bron.

Glinsteringen zijn overal om ons heen, maar vanuit een toestand van zelfbescherming zijn ze heel moeilijk te ontwaren.

Deb Dana