5-daagse workshop ‘Van dochterrouw naar het helen van je eigen hart’

Veel vrouwen ervaren in meer of mindere mate pijn in de relatie tot hun moeder. Het kan voortgekomen zijn uit een gemis, onbegrip, de afwezigheid van een moeder of juist een overbeschermende moeder. De relatie met haar werd gevormd door hoe je als kind welkom werd geheten. Van nature reiken we als kind uit naar onze ouders, met als voedingsbodem onze moeder. Echter, een onderbroken uitreiking en het gemis aan basisvertrouwen veroorzaakt een liefdes-trauma tussen moeder en kind (Dr. Franz Ruppert). Er ontstaat een ongezonde symbiose om alsnog liefde en erkenning te ontvangen van onze moeder. Hierdoor ontwikkelen we als kind overlevingsstrategieen en raken verstrikt in belemmerende overtuigingen. Dit beïnvloedt hoe we staan in de relatie tot onszelf, onze liefdesrelatie, werkrelatie, in de relatie tot onze eigen kind(eren) of tot het verloren ouderschap.

Tijdens deze vierdaagse workshop zet je een eerste stap in het kunnen terug keren naar ‘het verloren moederland’: jouw geboorteplek. Om vanaf deze eigen plek weer uit te kunnen reiken naar het leven. Je innerlijke moeder kan aan het woord komen, zodat je jezelf leert voeden met dat wat jij werkelijk nodig hebt. In de verloren moederliefde hebben we verschillende vormen van voeding gemist en in latere relaties blijven we geloven in de mythe van de liefde. Ooit zullen we gezien, gehoord en gevoed worden. En wanneer we hierin niet slagen, ontstaat er een nog diepere wond. Om deze pijn, begonnen met de moederpijn, te kunnen helen, hebben we ons gemis te nemen en te rouwen om dit verlies. Dochterrouw vraagt om een integer proces; van het doorvoelen van emoties en het uiten van gevoelens zoals boosheid, verdriet, angst en eenzaamheid. Rouwen om je eigen pijn en stap voor stap kunnen opgeven van de onmogelijke droom je eigen moeder te kunnen veranderen.

Herstel vraagt om grenzen voelen en grenzen aangeven. Wanneer jij jezelf veiligheid geeft, komt er ruimte om je verlies te verweven in je leven. Je vindt je eigen ‘innerlijke moeder’ en je hebt diep van binnen je eigen levensgeschiedenis aanvaard. Het kind in jou is niet langer afhankelijk van de relatie met je moeder. Je bent in staat om te luisteren naar je verlangens en je kunt jezelf daarin tegemoet komen. Als volwassen vrouw ben je daardoor niet langer verwikkeld in relaties waarin je je eigen moederwond projecteert op de ander. In deze workshop leer je je gezonde delen kennen die wellicht verstopt waren. Vanuit dit pad van herstel wandel je naar het proces van het vormgeven aan je leven. In je eigen hart schuilt wat verloren is gegaan en teruggevonden wil worden. Vanuit die liefde voor jezelf kun je je eigen levensverhaal gaan omarmen.

Freedom lies in learning to embrace what happened.

Edith Eva Eger

Startdatum/tijdLocatieAantal deelnemers
Zaterdag datum september 2024Body & Mind centrum Hilversumca. 8 vrouwen

Inschrijfformulier