Van trauma naar vormgeven van je eigen leven

Trauma vormt je in je persoonlijkheid. Doordat je al jong bent gaan overleven, heb je wellicht geleerd je klein te houden, stil en onzichtbaar. Of je hebt jezelf juist aangeleerd om te rebelleren en krachtig te voorschijn te komen. Ieder van ons heeft eigen patronen ontwikkeld om de beschadigingen uit de (vroeg-) kinderlijke periode te maskeren. In trauma-therapie gaan we stap voor stap ontrafelen hoe je gevormd bent als gevolg van trauma, zoals chronische stress en eenzaamheid als kind, miskenning, misbruik, mishandeling, narcisme, verwaarlozing en jong verlies.

Wanneer je leeft met (vroeg-) kinderlijk trauma en verlieservaringen ervaar je naast schuld en loyaliteit vaak ook schaamte. Je houdt de ervaringen diep verborgen en probeert een zo ‘gewoon’ mogelijk leven op te bouwen. Toch ga je wellicht gebukt onder schaamtegevoelens over de onzichtbare gevolgen. Dit houdt jouw leven onbewust in de kiem wat maakt dat je niet vrij-uit en vreugdevol kunt leven. Dit kan uiteindelijk leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten, problemen in relaties, in het ouderschap en op het werk. We gaan kijken wat jij nodig hebt voor herstel hiervan en hoe jij je eigen, authentieke (verstopte) delen weer kunt vinden en kunt laten groeien. In het traject beweeg je je van gewond kind, via rouwen om het verlies, naar herstel van gezonde grenzen, autonomie, vrijheid, innerlijke kracht en levenszin.

Als psycholoog en trauma-therapeut ben ik aangesloten bij het overkoepelende netwerk ‘Het Verdwenen Zelf’. Deze stichting is opgericht door Iris Koops en vertegenwoordigt een platform voor slachtoffers van narcistische ervaringen. Mijn expertise ligt o.a. in het begeleiden van vrouwen die ervaringen hebben (gehad) met een moeder en/of vader die een narcistische overleefstrategie vertoont. Deze relatie kan doorwerken in je dagelijks leven, je relatie, je moederschap of verloren moederschap. Wil je vooraf meer ge├»nformeerd zijn, dan kun je de boeken lezen ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ en ‘Je leven in eigen hand’. Beide boeken zijn geschreven door Iris Koops. Deze zijn zowel bij mij verkrijgbaar alsook via de website van de stichting: www.hetverdwenenzelf.org.

Je kunt je via onderstaande email aanmelden voor een intake-gesprek. Voorafgaand aan dit gesprek vul je een intake-formulier in die we tijdens het eerste consult zullen bespreken. Dit gesprek is altijd live. Daarna gaan we kijken of er een wederzijds contract mogelijk is voor samenwerking. Je kunt kiezen voor losse consulten, voor een behandeltraject van 8 keer, waarin je werkt aan jouw leerdoel op weg naar herstel of de training Helen van trauma en verlies. Het is wenselijk om live te vervolgen, maar online (of afgewisseld met live consulten) behoort tot de mogelijkheid.

Elke vorm van heling begint met het omarmen van zelfs de pijnlijkste en meest beschamende aspecten van onze innerlijke ervaringen.

Tara Brach

Aanmeldformulier